Statistika meseca januarja 2008 na VP Lešnica

povprecna mesecna temperatura +2,2°C
absolutna Tmax: +13,8°C (12.1.)
aboslutna Tmin: -5,5°C (26.1.)
povprecna Tmin -0,4°C
povprecna Tmax +5,4°C
število dni s padavinami: 5
število meglenih dni: 14
Število nevihtnih dni: 0
Število dni s snežno odejo: 8
Število dni s temperaturo pod 0°C: 18
kolicina padavin:13 mm
max. sunek vetra: 35,8 km/h (23.1.)

Vreme se je v januarju obrnilo v stare tirnice iz lanskega januarja. Prevladala je jugozahodna situacija in mraz je odneslo dalec na sever.
Prve dni novega leta smo še imeli suho in hladno vreme z nizko oblacnostjo. Na novega leta zvecer je celo zapadlo 3 cm snega in to je bil edini januarski sneg. Po 5. januarju pa je topel zrak izpodrnil hladnega in okoli 7 cm debelo snežno odejo je pobralo. V sredini meseca je bilo toplo, pihal je jugozahodnik. Obcasno je predvsem v zahodni polovici Slovenije deževalo, nad 1500 metri pa snežilo. Tako sta si Vogel in Kanin koncno opomogla z vec kot 1 metrom novega snega. V zadnji dekadi januarja se je vreme ustalilo, SZ veter je spihal ozracje in posijalo je sonce. Zjutraj je bilo okoli -5°C, cez dan pa okoli +8°C. Suho vreme je ostalo do konca meseca, ko se je od zahoda bližalo novo poslabšanje.
A o zimi ne duha ne sluha in ponavlja se lanska zgodba. Januar je bil tokrat za vec kot 3°C pretopel, bil pa je tudi izjemno suh, saj je padlo le 13 mm padavin. Ob jugozahodnih vetrovih je sredi meseca dobro zalivalo Posocje, kjer je padlo cez 300 mm padavin.
Copyright by Matija 21.1.2007